Cięcie borówki to, obok nawożenia, nawadniania i ochrony przed chorobami i szkodnikami, podstawowy zabieg uprawowy, który bezpośrednio oddziałuje na wielkość i jakość plonu. Pokazy cięcia w wykonaniu Hanny i Jana Karwowskich odbędą się już 3 marca 2017 r. podczas pokazów plenerowych w drugim dniu Konferencji Borówkowej 2017. Drugi pokaz cięcia poprowadzi dr Kazimierz Ścibisz, od wielu lat – jako naukowiec i praktyk – związany z uprawą borówki. Podczas pokazów będzie można zapoznać się z techniką cięcia odmładzającego kilkunastoletnich krzewów borówki. Trzecim punktem programu będą pokazy maszyn i rozwiązań niezbędnych na borówkowych plantacjach.

Dlaczego trzeba ciąć?

Właściwe cięcie sprzyja optymalnemu wzrostowi krzewu i wydawaniu co roku optymalnego plonu dużych, wysokiej jakości jagód. Słabe cięcie lub brak cięcia prowadzi do osłabienia wzrostu i nadmiernego zagęszczenia krzewów, zbyt obfitego kwitnienia i wydawania coraz mniejszych owoców (wzrost generatywny), a nawet całkowitego braku owocowania. Zbyt silne cięcie powoduje duży przyrost masy pędów i liści (wzrost wegetatywny) i zmniejszenie plonu przy jednoczesnym zwiększeniu wielkości owoców. Mówiąc najkrócej, celem cięcia jest zachowanie równowagi pomiędzy wzrostem wegetatywnym i generatywnym krzewu.

Jak odróżnić cięcie właściwe od słabego czy zbyt silnego?

Najlepszą drogą do tego jest doświadczenie, czyli praktyka pod okiem instruktora.
W celu łatwiejszego opanowania sztuki cięcia podajemy kilka wskazówek, które będą pomocne w zrozumieniu zasad cięcia krzewów borówki wysokiej:
a/ Częstotliwość cięcia – zaleca się cięcie coroczne, gdyż zapewnia to uzyskanie stabilnego, corocznego plonu.
b/ Termin cięcia – w naszym klimacie od połowy stycznia do połowy marca, czyli przed rozpoczęciem wegetacji krzewów. Dopuszczalne jest cięcie jesienne, ale musimy pamiętać, że skutkuje to utratą części substancji odżywczych znajdujących się w pędach krzewów na jesieni, opóźnieniem kwitnienia krzewów w następnym roku oraz koniecznością przeprowadzenia późną zimą przeglądu krzewów w celu usunięcia pędów uszkodzonych przez mróz lub śnieg.
c/ Sprzęt do cięcia – sekatory krótkie lub długie (mogą być pneumatyczne), rękawiczki, osprzęt do ostrzenia i regulacji sekatorów, ciepłe i przewiewne ubranie, apteczka pierwszej pomocy i osoba przeszkolona do jej udzielania.
d/ Rodzaje cięcia – wyróżniamy je w zależności od powodu, dla którego usuwamy poszczególne pędy:
– cięcie sanitarne – usuwanie pędów chorych, połamanych, przemrożonych, uszkodzonych mechanicznie,
– cięcie prześwietlające – usuwanie pędów zagęszczających krzew,
– cięcie formujące – dostosowanie kształtu krzewu do potrzeb agrotechnicznych (np. do zbioru mechanicznego),
– cięcie szczegółowe – usuwanie nadmiaru krótkopędów.

Kilkunastoletnie krzewy odmiany ‚Bluecrop’ po prawidłowo wykonanym cięciu

Etapy cięcia

Cięcie przeprowadzamy zgodnie z podaną klasyfikacją, rozpoczynając od nasady krzewu:
– usuwamy w całości pędy chore lub uszkodzone w inny sposób,
– usuwamy pędy jednoroczne wyrastające z szyjki korzeniowej (brak tych pędów świadczy o zestarzeniu się krzewu), pozostawiając 2-3 najsilniejsze i skracając je co najmniej w połowie,
– wycinamy pędy (w całości lub ponad młodymi odrostami) stare i nadmiernie zagęszczające koronę krzewu,
– na końcu usuwamy krótkopędy pozostałe po ubiegłorocznym owocowaniu i/lub część młodych pędów z pąkami kwiatowymi, jeżeli obawiamy się zbyt obfitego owocowania.


Ważna wskazówka:

Przyjmując, że: ● jeden owoc borówki waży przeciętnie 1,5 – 2 g, ● z jednego pąka kwiatowego rozwija się przeciętnie 10 kwiatów, ● zakładamy uzyskanie z jednego krzewu plonu 4 kg, to na jednym krzewie powinno po przeprowadzeniu cięcia pozostać ok. 200- 300 pąków kwiatowych na 8-12 pędach wieloletnich.

Hanna i Jan Karwowscy

Gospodarstwo Ogrodnicze Daar